Labradoodles stor/mellem og lille

Interview med Børsen

Skrevet Signe Gry Braad

Artiklen skrevet af Signe Gry Braad

Hvad sker der hvis man krydser en puddel med en labrador ?Eller hvad med en fransk bulldog og chihuahua ?Resultatet er en labradoodle og en fransk bulhuahua.Fænomenet bliver kaldt designerhunde, og mange er vilde med tanken om at "designe " deres egen hund. I Dansk Kennel Klub er man doog knap så begejstrede.

Når en labrador og puddel mødes.

Vi elsker...

designerhunde.

Danskerne elsker deres hunde. Mere end en halv milion har kastet deres kærlighed på en firbenet ven.Børsen Weekend vil de følgende uger præsentere en række af de populære hunderacer, som hitter herhjemme.

I denne uge designerhunden.

Tag endelig ikke fejl af deignerhunden. Det her er ikke et gement gadekryds, som ingen kende ophavet til.I stedet er det et velovervejet krydsning mellem to hunderacer, som resulterer i noglet helt nyt. En slag hybridhund.Lige nu er det hotteste, en ung Hollywood-stjernekan have ved sin side, ikke den nyeste taske fra Ce'line, men en maltipoo, som er en blanding mellem en puddel og en malteser.Sådan en spirrevip har bl.a sangerinderne Miley Cyrus og Rihanna og skuespillerinden Blake lively.

Det hele startede i Australien . I slutningen af 1980'erne fik en mand ved navn Wally Conron til opgave at udvikle en allergivenlig førerhund til en blind kvinde fra Hawaii,  hvis mand havde hundeallergi. Wally Conron kom frem til, at løsningen måtte være at krydse sin bedste labradortæve med en standardpuddel, som er allergivenlige. Kvinden fra Hawii var tilfreds med resultatet, men Wally Conrod kunne ikke afsætte de resterende tre hvalpe, fordi der var ikke nogen,som ville have et gadekryds.Men Wally Conron fik en ide. Han gik til pressen og fortalte, at han havde opfundet en ny hunderace, som han døbte labradoodle. Og det virkede.Dagen efter blev han kimet ned af folk, som ønskede at få fingre i i deres eget eksemplar,og en stjerne var født. I dag er labradoodlen en af de mest populære designerhunde, og de findes også i Danmark. En af danskere, som ikke kan få nok af labradoodlerne, er Susanne Juul Larsen. Hun opdrætter både servicehunde, som hjælper handicappede, og hunde, som hun sælgr private.

I hendes øjne er det bedste ve en labradoodle, at den kan formes præcis, som ejeren ønsker, hvad enten det er en hællperhund, en jagthund eller en ganske almindelig familiehund, drømmene handler om.

"Den egner sig dog ikke som potensforlænger" indskyder hun.

2 del af Børsen's artikkel

Kendte ejere af designerhunde.

Skuespilleren Jake Gyllenhaal, Uma Thruman og Sylvester Stallone har alle puggle, som er et kryds mellem en mops ( pug ) og en beagle.

Golfspilleren Tiger Woods og skuepillerinden Jennifer Aniton har begge labradoodle, som en blanding mellem puddel og labraor.

Børsen Fakta

sangerinderne jessica Simpson, Rihanna og Meliey Cyrus har alle maltipoo, som er en blanding mellem en toypuddel og en malteser.

Når Susanne Juul Larsen går tur med sine hunde, oplever hun tit, at folk ikke genkender racen, fordi den ikke er så udbredt i Danmark endnu. Hun mærker dog en stigende efterspørgse efter hvalpe, og hun er ikke i tvivl om, at det kun er et spørgsmål om tid, før hun ikke behøver at forklare, hvad det er for en mærkelig hund, hun går tur med.

noget kunne tyde på hun har ret. Susanne  juul Larsens hjemmeside er i hvert fald fyldt med beskedder fra folk, som efterlyser det næste hvalpekuld, og som er ved at dåne over de mange søde hundebilleder. Der er lidt uenighed om, hvordan man avler en designerhund. Eksempelvis er der dem, som mener, at det er helt i orden at parre to maltipoos med hinanden for at få maltipoohvalpe, mens andre har den holdning, at det kun kan lade sig gøre, hvis man starter forfra ved t parre en puddel med en malteser. Den diskution virker endeløs.

Susanne Juul Larsen opdrætter selv det, som hedder "F1 labradoodler," der er reultatet af første krydsning mellem puddel og en labrador. Ifølge hende betyder det, at hundene er meget sundere, fordi man undgår indavl.Måske er der noget om snakken. En tysk undersøgelse har vist, at blandingshunde har brug for færre beøg hos dyrlægen end racehunde, og en dansk undersøgelse fra 2003 slår fast, at de også opnår en højere gennemsnitsalder. Det preller dog af på Dansk Kennel Klub.

Mange hundeejere er vilde med tanken om at "designe" deres egen hund, men Dansk Kennel Klub, syntes man, det er en uskik, fordi opdrætterne oftetager patent på deres design og kræver, at alle femtidige hunde kun må tamme fra de oprindelige hunde, ellers er de ikke "ægte".Det kommer med andre ord hurtigt til at handle om at tjene penge.Men der er også en anden væsentlig grund til, at de ikke er vilde med ideen om designerhunde.

De fleste er blandede. 

"Betegnelser som sjælden unik er et ord, folk kan lide at høre, men det er altså ikke godt, når det handler om hunde. HUndekøbere, der vælger en blandingshund, har ikke nogen mulighed for at vide, hvad det er for en hund, de ender op med, hverken temperaments- eller adfærdmæssigt" siger Vibeke Knudsen, som er kommunikationskonsulent i Dansk Kennel Klub.

Sandheden er, at de flete hunderacer i virkeligheden er en form for designerhunde. I flere tusinde år har vi blandet os og fremavlet hunde med egenskaber, som vi havde brug for. I starten handlede vores behov met om beskyttelse og hjælp på jagte, mens vi i dag f.eks. efterspørger en bestemt pelsfarve og et familievenligt temperament. Måske  bliver labradoodle også en selvstændig race i fremtiden. Spørgsmåleter, om det samme også gælder undertegnedes barndomven, hunden Mozart, som var et charmerende kryds mellem en alaskan husky og en irk setter. Må jeg byde på en alaskan setter ?

weekend@borsen.dk

Nyeste kommentarer